Radio Białystok | Wiadomości | Jakie podlaskie produkty powinny znaleźć się w kanonie polskiej kuchni?
Kiszka i babka ziemniaczana, a może sękacz i kartacze? Jakie podlaskie produkty powinny znaleźć się w kanonie polskiej kuchni? Taką listę chce stworzyć Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Swoje typy może zgłosić każdy. Na zgłoszenia urzędnicy czekają jeszcze tylko do soboty (15.12) pod adresem: sekretariat.pj@minrol.gov.pl.
Pytani przez nas mieszkańcy Białegostoku mają już swoje typy. Wskazują, że charakterystyczne dla naszego regionu są m.in. kiszka i babka ziemniaczana, kartacze, pierogi, a także popularne głównie w północnej części regionu sękacze.
Jedna z pytanych przez nas osób wskazała też na wigilijne danie, czyli kutię.
Współwłaścicielka jednej z restauracji w Supraślu Maria Łukaszewicz mówi, że bardzo charakterystyczne dania dla kuchni podlaskiej to właśnie kiszka i babka ziemniaczana.
Wszystkie restauracje w Supraślu zachęcają do zjedzenia kiszki albo babki ziemniaczanej. To jest nasza tradycja z dziada pradziada, gdzie blacha babki była praktycznie w każdy piątek
- mówi Maria Łukaszewicz.
Ministerstwo tworzy kanon kuchni polskiej z okazji 100-lecia niepodległości. Chodzi o promowanie polskiej żywności na świecie.
"Celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni. Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać naszą narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej" - czytamy na stronie ministerstwa.
Więcej szczegółów jest na stronie internetowej ministerstwa.